Değerli Velilerimiz,

19.02.2023 286

 Okulumuza deprem bölgesinden gelip kayıt yaptıran öğrencilerimiz bulunmaktadır.

 Ahmet Yesevi Ortaokulu olarak elimizden gelen desteği yeni gelen öğrencilerimize sunmayı hedefliyoruz.

 

 

Sizler de çocuklarınıza sağlayacağınız destek ve doğru yönlendirmelerle sürece katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için bazı önerileri sizlerle paylaşmak istiyoruz;

 

  • Öncelikle   çocuklarınıza   sınıflarında   deprem    bölgesinden gelen öğrencilerin olabileceği bilgisini vererek başlayabilirsiniz.

 

  • Bu yeni arkadaşlarının kayıpları olabileceğini (evini, aile bireylerini, yakınlarını, arkadaşlarını, akrabalarını vb.) bu konularda meraklı sorulardan kaçınarak (Ne yaşadın, kimleri kaybettin, enkaz altında kaldın mı vb.) "Onu" tanımaya çalışabileceğini (Yaptığın bir spor var mı, bir müzik aleti çalıyor musun, hangi derslerde daha başarılısın vb. belirtebilirsiniz.

 

  • Onuyaşadıklarınıyadabölgedeyaşananlarıanlatmayazorlamamasıgerektiğini, ancak kendisi anlatırsa soru sormadan sadece dinleyebileceğini bunun bile o arkadaşının yanında olduğunu hissettirerek yardımcı olmasına yeteceğini söyleyebilirsiniz.

 

  • Arkadaşıkayıplaryaşamışkenkendisahipolduklarındanrahatsızlıkduyabilir;bu duyguyla aşırı telafi çabasına girmesinin (arkadaşına maddi destek sağlamaya çalışmak, sürekli bir şeyler ısmarlamak, kendisine ait şeyleri ona vermek gibi) arkadaşına kendisini kötü hissettirebileceğini, bu tür ihtiyaçlar fark ederse okuldaki idarecilerine bilgi vermesinin daha doğru olacağını dile getirebilirsiniz.
  • Arkadaşına yapabileceği en büyük yardımın onun sınıfa ve okula alışabilmesi için yakınlık göstermesi olacağını (sabahları günaydın demek, teneffüslerde sohbet etmek v.b) belirtebilirsiniz.

 

  • Onun için ne kadar üzülse de arkadaşına acıyarak yaklaşmamasını, zor zamanlardan geçtiği için değişkenlik gösterebilecek duygu ve davranışlarınadahaanlayışlıvehoşgörülüolabileceğinihatırlatabilirsiniz.

 

  • Çocuğunuzarkadaşıiçinherşeyiyolunakoyamayacağı,kayıplarınıtelafi edemeyeceği için kendisini üzgün ve çaresiz hissedebilir;onun yanında olduğunu hissettirmenin verebileceği en önemli destek olduğunu vurgulayabilirsiniz.

 

  •  Velilerimizolaraksizlerdendebazıricalarımızolacak;

 

  • Öğrencilerimizin mahremiyetini düşünerek onlarla ilgili edindiğiniz bilgileri diğer velilerle ya da veli gruplarında lütfen paylaşmayın.

 

 

DESTEKLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.